SportFM heeft in hun magazine aandacht geschonken aan de campagne ‘Voetbal Veilig’.
Auteur: Rogier Cuypers
“Je ziet zoveel doelen die levensgevaarlijk zijn”
Mondjesmaat openen sportparken 24 uur per dag hun deuren voor iedereen die er wil sporten of recreëren. Maar hoe zit het met de veiligheid als er geen controle is? Neem de kans op omvallende doelen wanneer kinderen er aan gaan hangen. “Als op alle sportparken in Nederland verzwaarde doelen staan, is ons doel bereikt”, vertelt William van Diemen, van W&H Sports en initiatiefnemer van Voetbalveilig.nl.
Helaas is er een aantal voorbeelden bekend van ongelukken op sportaccommodaties. Vallende doelen die op kinderen terechtkomen zijn de ongevallen die nogal eens het nieuws halen. De lichtgewicht doeltjes vallen eenvoudig om bij een flinke zucht wind of door kinderen die eraan hangen. Dat moet anders, zo vindt William van Diemen van W&H Sports. Het probleem in Nederland is dat er te weinig eisen zijn met betrekking tot de veiligheid van een doel. Zolang de afmetingen maar volstaan. “De materialen worden gemaakt op basis van de eisen van de sportbonden”, begint Van Diemen zijn verhaal. “Die eisen houden echter op bij wat zichtwerk. Er zijn overigens wel richtlijnen over het gebruik van verplaatsbare doelen en dat deze doelen verankerd of verzwaard moeten worden. Echter ontbreekt er goede informatie over de praktische uitvoering, adviezen en voorbeelden in het veilig gebruiken van verplaatsbare doelen. Met voetbalveilig.nl spelen we hierop in. Je ziet dat steeds meer gemeentes hun sportpark openstellen. Dan zijn er twee opties: of een ketting om de materialen of volledig openstellen en iedereen zijn gang laten gaan. Doe je dat laatste, dan moet je er wel zeker van zijn dat de materialen geen ongelukken veroorzaken.”
Duitse normering: TÜV
In Duitsland is men strenger met het beoordelen op de veiligheid. Het TÜV, de Duitse variant op TNO, hanteert een kwaliteitskeurmerk. Zo ver is men in Nederland nog niet. Van Diemen: “In Nederland is er een commissie in het leven geroepen waarbij inrichtingselementen bekeken worden. Ik verwacht dan ook dat ze in de nabije toekomst eisen gaan stellen aan die materialen. Naast de functionele eisen dient er ook nadrukkelijk naar veiligheid gekeken te worden.”
W&H Sports levert doelen met die TÜV-certificering. “De TÜV zit daar korter op de markt en wij hebben ervoor gekozen onze doelen veilig te maken. En het is een kwestie van tijd dat alle doelen een keurmerk gaan krijgen.”
Moeite om een aantal potentiële gevaren op te noemen heeft Van Diemen dan ook niet. “Je ziet zoveel doelen die levensgevaarlijk zijn. Denk aan scherpe randen, uitstekende delen, netbevestiging en misschien wel de belangrijkste van allemaal: kantelgevaar.”
Verzwaren
Met de toename van kunstgrasvelden is het kantelgevaar een nog belangrijker item geworden. Je kunt de doelen namelijk niet meer met een spiraal- of grondanker verwerken, maar dient deze te verzwaren. “We hebben een uitgebreide 110 kilogram trektest gedaan op de doelen met TÜV-certificaat. Met die test boots je schommelgewicht na en wordt er gekeken of doelen alsnog stabiel blijven. Je kunt een dergelijk doel alleen met twee, drie mensen van zijn plek krijgen. Vaak zie je van die lichtgewicht constructies die nog geen meter diep zijn. Eén zuchtje wind en het doel ligt om. Als je een doel in je nek krijgt en er hangt ook nog een kind aan, is dat levensgevaarlijk.”
Het nadeel van een verzwaard doel is dat het verslepen minder eenvoudig is. “Maar daar hebben we iets op verzonnen”, voegt Van Diemen eraan toe. “De doelen zijn uitgevoerd met wielen die zorgen dat de doelen zowel op natuur- als kunstgras goed zijn te verplaatsen.”
Amsterdam-Oost
In Amsterdam-Oost nemen ze dit onderwerp zeer serieus. Peter Vergeer, teamleider buitensportaccommodaties in Amsterdam-Oost, ondernam direct actie. Hij liet ruim dertig verplaatsbare doelen vervangen door veilige exemplaren. “Wij hebben bewust voor de veiligheid van onze sporters op de accommodatie gekozen. Vorig jaar zijn er bij twee clubs doelen omgewaaid. Gelukkig zonder blijvende schade, maar in beide gevallen liep diegene een hersenschudding op. Ook in andere gemeenten zijn er ongelukken gebeurd. In Polen is er zelfs een dodelijk ongeluk gebeurd. Moeten we hier afwachten tot het ook gebeurt of kiezen we voor een veilig sportpark? We hadden er geen budget voor, maar veiligheid gaat voor alles.”
Vergeer vindt dat meerdere gemeentes en stadsdelen hier een voorbeeld aan kunnen nemen. “Ik zie ons wel als voorbeeld voor andere (deel)gemeenten. We wachten niet af tot er stadsbreed een keuze gemaakt wordt. We leveren al jaren de doelen van de clubs en we vervangen ze nu. We hebben ervoor gekozen om meteen alles te vervangen. We hebben de clubs per brief op de hoogte gesteld en de reacties waren louter positief.”
Voetbalveilig.nl
Bij W&H Sports willen ze het thema veiligheid dusdanig op de kaart zetten, dat ze er een eigen platform voor ontwikkeld hebben: Voetbalveilig.nl. De reden is dat er te weinig goed naslagwerk is op dit gebied, is de gedachte.
“Als je het bondsdocument van de KNVB er op naslaat, staat dat de doelen voldoende verankerd of verzwaard moeten zijn. Dat is vrij algemeen en er is een groot, grijs gebied. Wij willen fors investeren om te laten zien dat er deugdelijke oplossingen zijn en dat willen we in dit kennisplatform gieten. Het is bedoeld voor iedereen: gemeenten, clubs, ingenieursbureaus, de voetballers en hun ouders etc. De gemeente faciliteert in veel gevallen weliswaar niet, maar zij kunnen verenigingen wel aansporen om gecertificeerde doelen te gebruiken.”
“Voetbalveilig is een informatiewebsite met praktische oplossingen”, vervolgt Van Diemen. “Wij vinden dat je doelen moet aanschaffen die kant en klaar gebruikt kunnen worden als verzwaard doel. Het gewicht moet dus al in het grondraam zitten, zeker als je een sportpark openbaar stelt voor kinderen. Zij moeten dan niet eerst ankers of losse gewichten hoeven te plaatsen. De doelen die kantelgevaar tegengaan is de oplossing voor de vraag uit de markt.”
Commerciële inslag
Wat W&H Sports niet wil is dat de website een commercieel karakter krijgt. We doen echter wel ons best om ons te onderscheiden in de markt. Wij zien het als zorgplicht vanuit de leverancier en staan voor veiligheid en kwaliteit. Op de website zul je weliswaar systemen vinden die we verkopen, maar dat is niet de hoofdgedachte. De website moet dienen als een stuk bewustwording. Het kan er ook voor zorgen dat we opdrachten mislopen. Wij zullen namelijk bij doelen zonder TÜV-certificaat het logo met ‘kantelgevaar’ plaatsen. Als op alle sportparken in Nederland verzwaarde doelen staan, is ons doel bereikt.”